top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFox

Zwangere Animals: heffen of niet?

All over the internet zijn er websites die beweren dat je tijdens je zwangerschap niets meer mag opheffen dat zwaarder weegt dan je handtas. I call bullshit. Heffen of niet? Heffen natuurlijk!


De stelling dat zwangere vrouwen niets mogen heffen en dat ze beter wat rustig gaan wandelen in plaats van naarstig met gewichtjes te trainen is ondertussen al meer dan dertig jaar oud. “Je mag alles doen wat je voordien deed” wordt ook vaak uit gemakzucht als antwoord gegeven op de vraag of een zwangere vrouw aan krachttraining mag doen of niet.


Zwangere vrouwen worden overstelpt met een overvloed aan meningen en aanraders. Over sporten tijdens hun zwangerschap is dat niet anders. Maar naar welke mening moeten ze  luisteren? Ik kan oprecht bijna honderd redenen opsommen waarom krachttraining tijdens (én na) je zwangerschap een aanrader is. Ik lijst er hier alvast een aantal op. (Puntje 4 is ge-wel-dig!)


1. Modifiable

Krachttraining is één van de meest aanpasbare vormen van sporten. Zo goed als elke oefening kan aangepast worden naar het kunnen van de sporter. Is je stabiliteit even ver te zoeken? Dan kan je veel oefeningen al zittend doen. Sporten zoals fietsen en lopen zijn veel moeilijker aan te passen in de loop van je zwangerschap.


2. Pijntjes

“Ik heb zo veel last van mijn rug”. “Soms, nadat ik even stilgezeten heb, heb ik enorm last aan mijn bekken als ik terug rechtsta”. Deze en andere zijn veel voorkomende klachten die ik bij mijn zwangere vriendinnen hoor. Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam beter gewapend is tegen dat soort kwalen. Een sterker lijf is beter voorbereid op de veranderingen die je fysiek ondergaat tijdens je zwangerschap én kan pijn in rug en bekken verminderen én zelfs vermijden. Het is ook bewezen dat sporten tijdens je zwangerschap constipatie en opgeblazen gevoel vermindert.

"Krachttraining geeft je een soort controlegevoel over je lichaam"

3.  Happy mom

Moms to be voelen zich vaak verloren wanneer ze geconfronteerd worden met de enorme veranderingen die hun lichaam ondergaan. Zwanger zijn is zwaar: zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Krachttraining zal ervoor zorgen dat je je sterker voelt, het geeft je een soort van controlegevoel over je lichaam. Sporten zorgt er ook voor dat je gelukkiger zal zijn. Het werkt bevredigend en geeft je een gevoel van kunnen en eigenwaarde. Plus, je lichaam maakt endorfine aan, dat gelukshormoon zorgt ervoor dat je mentaal veel sterker in je schoenen zal staan.


Je zal natuurlijk ook (fysiek) sterker zijn, wat ervoor zorgt dat je een iets comfortabelere zwangerschap zal hebben dan vrouwen die niet meer bewegen.


4. Healthy mom – healthy baby

Uit studies blijkt dat vrouwen die blijven trainen minder bijkomen dan hun bankzittende collega’s. Mini Animals (de baby’s van mama’s die sporten tijdens de zwangerschap) hebben zelf ook een gezonder gewicht bij hun geboorte en kunnen de stress van de bevalling ook beter aan.


Ook blijkt uit verslagen dat ze op latere leeftijd beter scoren op IQ-testen, maar dat is nog niet uitgebreid onderzocht. Mini Animals hebben een lagere hartslag en slapen sneller een volledige nacht door, dan de baby’s van sedentaire mama’s.

Krachttraining tijdens je zwangerschap heeft dus onwaarschijnlijk veel voordelen: minder pijntjes en emotioneel voel je je net ietsje sterker. Plus: het is ook super goed voor je mini Animal.


Deze post is de eerste in een reeks over zwangerschap. Hou de blog in de gaten en kom nog veel meer te weten!

Trainer Fox (Manon) is gespecialiseerd in pre- en postnatale krachttraining. Stuur zeker eens een mail als je geïnteresseerd bent om door haar getraind te worden.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page