top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFox

Drie flaters van uitspraken over krachttraining & zwangerschap

Zelfs de dag van vandaag gaan er nog honderden mythes de ronde over krachttraining tijdens de zwangerschap. Geloof ze niet!


Het lijstje van mythes is eindeloos. In de blogpost Zwangere Animals: heffen of niet? geef ik alvast een hoop redenen waarom ik geloof in prenatale krachttraining. Het is dan hoogstwaarschijnlijk ook de meest comfortabele manier van sporten die je nog kan uitoefenen. Naarmate je dichter bij het einde van je zwangerschap komt kunnen oefeningen makkelijk aangepast worden aan elk fitnessniveau. De kracht en mobiliteit die je onderhoudt tijdens je zwangerschap, zal je zowel tijdens de bevalling als bij je postnatale (postpartum) herstel helpen.


Hier volgt dus alvast een tipje van de sluier van grandioos foute mythes: drie flaters van uitspraken opgelijst om neer te halen. Alsjeblief, dankjewel.


BELANGRIJK: Voor je begint met pre- of postnatale krachttraining moet je een “go” hebben van je dokter. Alles wat hier te lezen valt gaat uit van het standpunt dat je geen enkele contra-indicatie hebt tegen sporten.



1. Doe enkel nog aan zwangerschapsyoga en wandelen

Ik ga niet met stenen werpen naar yogi’s en wandelaars. Zeker niet. Ik moet dringend mijn hot yoga abonnement hernieuwen. Love it! Wandelen doe ik dagelijks. Ik laat al eventjes mijn fiets staan en leg mijn dagelijkse routes te voet af. Geen kritiek daarop alvast.


Wandelen en yoga zijn ook enorm fijne vormen van lichaamsbeweging die zeker en vast een deel kunnen uitmaken van je preggo workout routine.

Maar vergeet niet… Tijdens je zwangerschap moet je ook STERK zijn: om je lichaam te ondersteunen, om je extra gewicht te dragen, om je postnataal herstel makkelijker te maken en als voorbereiding om de heftige bevalling.


"Tijdens je zwangerschap moet je ook STERK zijn"

2. Je mag na je eerste trimester niet meer op je rug liggen

Zever, gezever! Research bevestigt nu ook dat  je hoogstwaarschijnlijk just fine zal zijn wanneer je vanaf je tweede trimester op je rug gaat liggen en dat het je baby niet in gevaar brengt.


Het is simpel: zo lang op je rug liggen comfortabel voor je voelt, is alles in orde. Heb je last van duizeligheid, misselijkheid of kortademigheid tijdens of na de oefening, dan stop je beter. Zo niet, keep on going! Ook zware dingen liften terwijl je op je rug ligt, kan later in je zwangerschap een ongemakkelijk gevoel teweegbrengen. Pas de oefening gewoon aan naar je gevoel van comfort en ga bijvoorbeeld zitten.


3. Zorg dat je hartslag niet te hoog is

Vaak wordt er gesteld dat je hartslag tijdens je zwangerschap niet hoger dan 140 slagen per minuut mag zijn. Zwangere vrouwen hebben sowieso een verhoogde hartslag. Het is dus bijna onmogelijk om een fysieke inspanning te leveren zonder dat je hartslag niet boven de 140 slagen per minuut stijgt. De meeste van mijn zwangere Animals bereiken die limiet al tegen het einde van hun opwarming.


De oorzaak van een te hoge hartslag is dat zuurstof vooral naar de spieren wordt getrokken en dus te weinig naar de baby Animal. De zorgen die een te hoge hartslag met zich meebrengt, zijn dus terecht. De richtlijn van 140 slagen per minuut komt echter van ouderwetse studies, die (begrijpelijk) erg voorzichtig probeerden te zijn.


Een goede en uiterst simpele manier om te testen of je hartslag te hoog is of niet is het gebruiken van de Praat-test. Als je perfect kan blijven praten tijdens het sporten, zonder volledig buiten adem te geraken, dan is alles onder controle. Tussen je oefeningen moet je ook je ademhaling volledig terug onder controle kunnen krijgen. Als je dat doet, dan is alles dik onder controle.


Ik herhaal, voor de honderdste keer (maar nog steeds met even veel liefde): er is geen enkele reden om te stoppen (of niet te starten!) met sporten, en meer bepaald met krachttraining, als je blijde verwachting bent van een mini Animal. De voorwaarden? Je voelt je goed in je vel, je hebt geen medische problemen én je hebt genoeg energie. Strong is foxy én het maakt je leven ietsiepietsie makkelijker.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page