top of page
Zoeken

De plussizepaspop van Nike: symbool van een kleine revolutie?

Een stapje vooruit en weer 100 meter achteruit. Deze beweging moet zo wat samenvatten wat er deze week in de plussizewereld aan de hand is. Wellicht heb je het zien passeren, maar sportmerk Nike plaatste een paar dagen geleden een plussizepaspop in haar flagshipstore in Londen om de sportkledij voor volle vrouwen in de kijker te zetten.


Bron: hln.be

Nice job, Nike!


De paspop werd met open armen ontvangen door sportende plussizevrouwen overal ter wereld. "Eindelijk een pop die lijkt op mijn lichaam," ging door het hoofd van heel wat vrouwen en ook door het mijne. De omvang van de paspop komt immers overeen met een maat 48/50. De paspop staat bijna symbool voor het verlangen van dikke vrouwen om er tijdens het sporten goed uit te zien en hippe en trendy sportkledij te kunnen dragen. Nu ikzelf een tijdje aan het sporten ben, is op zoek gaan naar leuke kledij één van de leuke bijkomstigheden geworden. Weg met het idee van 'ik trek maar wat aan.' Dus gooide ik de veel te wijde t-shirt en de oude sportbroek mijn kast uit.Tegengeluiden

Het duurde helaas niet lang voor er op het nieuws van de plussizepop heel wat tegengeluiden kwamen. Zo verscheen er in een column van de Britse krant The Telegraph dat de pop ‘obees is, er helemaal niet uitziet als iemand die sport, op het randje van diabetes is en binnenkort wellicht een nieuwe heup moet krijgen.’ Fit en dik zijn gaat in de hoofden van veel mensen helaas nog steeds niet samen. Wat is er in godsnaam nodig om dat clichébeeld van de luie, dikke, chipsfrettende dikkerd te doen verdwijnen? Hoe halen sommige mensen het overigens ook in hun hoofd om zich een oordeel te vellen over de gezondheid van anderen?

Daar werd gisteren nog een schepje bovenop gedaan toen de twee vrouwelijke presentatoren in de Nederlandse talkshow RTL Boulevard het nodig vonden om op te merken dat ze het “vrij onwaarschijnlijk vinden dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten.” Ze vinden het met andere woorden een ‘slecht voorbeeld’. Dik en fit zijn staat ook in hun hoofd gewoonweg haaks op elkaar.

Het ging nog een stap verder toen ze zich afvroegen of je als “dikke vrouw eigenlijk wel wil sporten in zo’n outfit. Draag je dan niet beter iets wijds?” Ik kan me voorstellen dat beide dames ondertussen best spijt hebben van hun uitspraken, want ze kregen een karrenvracht aan negatieve reacties en boe-geroep over zich heen. Daarom houd ik ook zo van die Nederlanders: ze spuwen hun gal zo open en eerlijk.Kom op, Vlaamse curvy vrouwen, laat van jullie horen

Ik schrijf dit artikel om ook vanuit Vlaanderen een tegengeluid te laten horen. Twee dingen vallen me op in die discussie. Het gaat volgens mij enerzijds over (on)zichtbaarheid en anderzijds over een schuld- en schaamtegevoel dat ons wordt aangepraat.

Als zware vrouw mag je gaan sporten, maar doe het dan liefst onzichtbaar. Vooraleer je je in een openbare fitness mag begeven, moet je immers eerst flink wat kilo's afvallen. Zo sportte ik een jaar lang in mijn living thuis omdat ik eerst wilde afvallen voor ik naar de fitness ging. Resultaat: ik stopte ermee en kwam bij. Als je het dan toch waagt op je naar een openbare fitness te begeven, kleed je dan vooral in wijde kleren zodat je curves niet zichtbaar zijn. Je voluptueuze lichaam kan namelijk aanstootgevend zijn voor andere sporters.Lieve lezers, steek dit alsjeblieft niet in je hoofd. Fit en slank zijn géén synoniemen. Laat afvallen alsjeblieft niet het eerste doel zijn om te gaan sporten. Sporten is zoveel meer. Het is fitter worden, meer levenskwaliteit, een actievere levensstijl hebben in het algemeen, genieten van de vrijkomende endorfines, fun hebben met anderen, en je lichaam beetje bij beetje voelen veranderen zonder focus op de weegschaal. Sporten brengt je zoveel meer dan enkel willen afvallen. Hoe ik ervan geniet, kan je trouwens zien aan de foto's die bij deze blogpost horen.

En als je begint te sporten, doe het dan alsjeblieft ook in kleren die je leuk vindt. Deze blogpost is verre van gesponsord, maar ik kan de plussizelijn van Nike echt aanraden. De sportkledij heeft een goeie pasvorm, is van goeie kwaliteit en ziet er ook nog eens leuk uit. Geweldig dus!


Dat het merk ook nog eens zo'n boodschap uitdraagt, geeft je als plussizevrouw ook nog eens een duwtje in de rug om te blijven gaan voor de fitste versie van jezelf.

528 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page